Înfinţată în 1991, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) este prima asociaţie a aparţinătorilor persoanelor cu autism înfiinţată în România. Misiunea asociaţiei este creşterea calităţii vieţii persoanelor cu autism şi a familiilor acestora. Asociaţia are 8 filiale în ţară, totalizând un număr de 180 membri, fiecare filială fiind independentă.
Activităţile asociatiei vin în întâmpinarea familiei și individului cu TSA: programe de consultanţă şi consiliere a familiilor cu persoane cu TSA, coordonarea şi implementarea programelor de terapie pentru toate categoriile de vârstă, facilitarea creşterii abilităţilor de socializare, de comunicare şi de viaţă independentă prin organizarea de ateliere de terapie ocupaţională şi tabere terapeutice.
Programul „Tabăra Terapeutică”, program finanţat şi desfăşurat de ANCAAR în fiecare an începând din 2002, la munte si la mare, atât vara cât şi iarna. Acest program țintește să familiarizeze persoana cu TSA cu traiul independent și să sprijine deprinderea abilităților de autonomie personală. Beneficiarii sunt mutați într-un mediu total nou și sunt ghidați să funcționeze corespunzător. Echipa de intervenție creează oportunități de învățare și de identificare de soluții în situații similare traiului independent.
Campania Naţională „Omul din spatele autismului” campanie începută în 2011, care are drept scop aducerea în prim plan a omului din spatele etichetei, cu abilităţile şi talentele lui şi a arăta că este posibil prin pregătirea şi susţinerea adecvată, să se atingă o performanţă personală.
„Artistul din Spatele Autismului”, eveniment desfăşurat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, la prima ediţie, cu Primăria Sectorului 3 prin Centrul Cultural „Casa Eliad”, la a doua ediţie şi cu Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, la a treia, a patra și a cincea ediţie. Proiectul îşi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat de programe terapeutice şi de dezvoltare a abilităţilor şi talentelor în cadrul ANCAAR.
Echipa de intervenție terapeutică este compusă din consilier vocațional, kinetoterapeut, logoped, psiholog clinician, pedagog de recuperare, lucrător în arte combinate, asistent social, asistent medical și artiști.
Lobby și advocacy – ANCAAR participă la ședințele de consultare cu societatea civilă, ca reprezentant al ONG-urilor din domeniul autismului. Membrii echipei participă regulat la întâlniri cu reprezentanți ai autorităților.
Cursuri periodice de pregătire- ANCAAR oferă oportunități de pregătire și informare în domeniul TSA atât pentru părinţi cât şi pentru specialiştii din domeniu. Echipa de formatori ANCAAR vine în întâmpinarea filialelor și a altor instituții din domeniu cu training-uri de specialitate și de management organizațional specific. Diseminarea experienței și formarea de specialiști la un nivel înalt de pregătire se numără printre obiectivele asociației.
Conferinţe și simpozioane- ANCAAR organizează anual, pentru informarea şi pregătirea tuturor celor interesaţi de problematica autismului, evenimente ce reunesc lectori autohtoni și din străinătate. ANCAAR aduce în atenția publicului exemple de bună practică, abordări inovatoare și metode nou apărute în terapia persoanei cu autism.
Cărți traduse şi publicate- Asociația a lansat mai multe publicații individual sau în parteneriat cu alte instituţii. Mai multe informații aici